Dag 5 – Nieuwe dingen uitproberen

We hebben vandaag weer een ongelooflijk mooie dag gehad.

Kortlaufen

Deze ochtend gingen we eens langlaufen. Ik had dat nog nooit gedaan. Ziet er niet zo moeilijk uit, maar in de praktijk toch even wennen.

Alleen… alles wat met schoenen te maken heeft is een risico. Ik heb nogal moeilijke voeten en als ik andere schoenen moet aandoen, dan protesteren mijn voeten nogal snel (pijn). En zo ging het dus ook met de langlaufschoenen. Ik ben 10 minuten op gegaan, en 10 minuten terug en bij deze heb ik dus gekortlaufd. 🙂

Wandeling door het dorp

Dan ben ik maar een toerke gaan wandelen, eerst een stuk door de sneeuw, de berg op en dan via het dorp terug.

Hier een rondje Lapland. Het enige geluid dat je hoort zijn mijn botten die de sneeuw doen kraken als ik me verplaats.

Onderweg nog leuke dingen opgemerkt.

Een vogelhuisje.

Mensen die een mooi zicht hebben vanuit hun tuin.

Een hondenhok (een beetje ondergesneeuwd)

De oprit die ‘vrij’ gemaakt is.

Ze hadden de verkeersborden beter wat hoger gehangen. Toch als er belangrijke info op het bord zou staan.

En toen ik terug aan de lodge kwam, stond er een paardje aan de draad. Meestal zijn ze hooi aan het eten, maar deze wou toch al eens even kennismaken voor we morgen samen op stap gaan.

Alarm alarm

Na de wandeling stonden we in de buurt van de hondenren (een hele grote afgezetten cirkel waar aan de buitenkant alle rennen van de honden zijn en in het midden is er een grote open vlakte waar de honden en sleeën klaar gezet worden als ze op tocht gaan, en waar de honden vrij kunnen rondlopen als er geen tocht vertrekt).

Op een gegeven moment loopt één van de eigenaars snel naar buiten, richting sneeuwscooters en probeert die in gang te krijgen, maar dat lukte niet.

Er was blijkbaar iets aan de hand met één van de hondensleeën die op tocht waren deze voormiddag. Ze probeerde en probeerde, en andere mensen probeerden ook om de scooter in gang te krijgen, maar het lukte maar niet. Ze was aan het twijfelen om de quad te nemen, en toen ineens zag ik 6 hondjes met een slee achter (de slee van de begeleider) zonder begeleider op, in de richting van de lodge lopen.

Ai ai… dat is geen goede zaak. Hoe gaat dit aflopen? Maar de hondjes volgden het pad dat ze kenden, maakten de laatste cirkel voor de lodge en liepen braafkes de kennel terug in. Oef!

Daarna kreeg wel iemand de sneeuwscooter in gang, is ze er meteen opgesprongen en richting de groep gereden en een tijdje later kwam ze terug, zij op de scooter, de begeleider die mee was (en haar slee met honden was kwijtgeraakt) achterop de scooter en dan alle mensen/gasten erachter in hun slee met elk hun 6 honden.

Wat was er gebeurd? Achteraan de groep was er iemand die teken had gedaan dat er iets was. De gids had de groep doen stoppen, had haar slee vast gezet met het anker en was naar achter gelopen om het probleem op te lossen, maar het anker zat blijkbaar niet vast genoeg en hoppakee… de hondjes (die altijd zin hebben om te lopen) waren er vandoor gegaan met haar slee.

De eigenares had er blijkbaar wel vertrouwen in gehad dat ze naar huis zouden lopen. Ze was alleen bang dat de slee zou omvallen en de hondjes kwetsen, of dat het anker dat er dan los achter moest hangen hen zou pijn doen. Maar het is allemaal goed afgelopen. Oef.

Hondjes knuffelen

Daarna ben ik nog wat hondjes gaan knuffelen. Dat hondje dat me een paar dagen geleden een kusje had gegeven en achteraf op Spookje leek was nu een beetje moe van het lopen. Dus geen kusje van Snoopie (zo heet hij), maar de andere wou wel graag knuffelen.

Ik vind de hondjes hier zo leuk… Ik zou er zo ene in mijn valies willen steken om mee te nemen. Alleen denk ik dat die hondjes niet zo gelukkig gaan zijn als ze een hele dag in mijn zetel moeten liggen bij 21°C…

Ik koop normaal geen souvenirs, maar dit is toch een hondje dat ik ga meenemen als aandenken aan deze bijzondere, fantastische vakantie.

Happy work person

We babbelden vandaag ook even met een meisje van de staff die in het restaurant werkt (en ons onze langlaufschoenen gaf).

Ze zei dat het sollicitatiegesprek wel grappig was gegaan. Via telefoon.

– Have you ever worked in a restaurant? – No.
– Are you a happy work person? – Yes.
– Do you like people? -Yes.

En ze was aangenomen.

Wat zitten wij het toch altijd zo ingewikkeld te maken met lange interviews met heel veel mensen en nog een assessment of testen erbovenop. 🙂

Alle mensen van de staff zijn hier echt supervriendelijk en bekwaam.

Warm zeg!

Na de lunch hebben we eerst lang buiten gezeten, op een bankje in het zonnetje. Gewoon zitten. Genieten. En het was echt warm. -10°C! We konden lang zonder jas gewoon in onze trui en trainingsbroek buiten zitten.

Nieuwe dingen proberen

We hebben dan ook eens geprobeerd wat dat gaf met die sneeuwraketten.

En dan eens die fiets met dikke banden uitproberen.

Ik heb het wel niet echt met fietsen, maar alé. Ca va nog.

Dansend paardje met rendiervelfobie

Toen we even naar binnengingen en we in de lounge van ons 4uurtje aan het genieten waren, waren er 2 mensen op paarden die terugkwamen van een tocht. Ik denk allebei staff. En dat ene meisje begon met haar paard te dansen. Echt heel mooi om te zien. Alleen had ik net mijn iPhone in de hal laten liggen. 😦

In de lounge stond er leuke muziek op, en het leek alsof dat paard op de muziek aan het dansen was. Naar achter, opzij, paar stapjes naarvoor, terug naar achter. Zo tof om te zien.

Wat later ging het meisje op de bank zitten waar rendiervellen oplagen. Het paard durfde duidelijk niet te dicht bij de bank te komen en het bleek echt bang te zijn van de rendiervellen. Het meisje stond dan recht en hield een rendiervel wat dichter bij het paard en na een tijdje durfde hij er dan wel aan ruiken, zolang het niet bewoog. Ooit een trauma opgelopen met een rendier(vel)?

Sauna check

Ook nog eens op dezelfde plaats gaan staan voor de sauna waar ik de vorige keer die foto heb getrokken waar er precies iemand achter me stond. Maar deze keer zagen de foto’s er normaal uit. Er kon ook niemand achter me staan, want achter de chalet van de sauna is het 1,5 m dieper. En Lieve die in de sauna zat en me zag staan is ook 200% zeker dat er niemand achter me stond. Het blijft dus een mysterie.

Wandeling

Daarna zijn we nog een wandeling gaan doen langs de tabaksroute die van de kust van Noorwegen helemaal tot in Rusland loopt. Vroeger zou er langs dit pad tabak gesmokkeld zijn. Wij zijn richting Finland/Rusland gewandeld (maar zijn niet tot het einde geraakt). 🙂

Na een tijdje kwamen we aan een brug over een bevroren rivier. Het bijzondere was dat je het wild kolkende water heel goed onder het ijs kon horen. Speciaal.

Nog even mijn naam in de sneeuw geschreven.

En dan terug richting de lodge bij een mooi ondergaande zon.

Zo’n mooi weer

De staff zegt het ook hoeveel geluk we hebben dat we hier elke dag stralende zon en blauwe lucht hebben. En ook dat we het noorderlicht al 2 dagen zo fel hebben gezien.

We hebben blijkbaar echt de allerbeste week van heel het seizoen uitgekozen.

(Deze avond waren er enkel wat hele lichte sluiers noorderlicht. Niet eens de moeite om over naar huis te schrijven.) 🙂

Laatste dag 40

Ziezo. De laatste dag 40 jaar zit er op. Een (alles bijeen) mooi jaar werd in schoonheid afgesloten.

2 reacties op ‘Dag 5 – Nieuwe dingen uitproberen

  1. In Bartel in het wild op TV was hij vorige uitzending in Fins Lapland, Hij trok 3 dagen lang door de sneeuw met 2 BV’s. Ze overnachtten 1 x in zo een tent zoals je getrokken hebt en 1 x in zo ern huisje. Hij vertelde dat die overal te vinden zijn, zodatlensen, die verdwaald zijn of wat voor hebben daar de nacht kunnen doorbrengen. Zij volgden ern tijd de grens met Rusland, ze deden alles te voet.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hello Ils, eerst en vooral mijn gelukwensen met je 41e in het verre Lapland! Aan je blog (leuk geschreven!) merk ik dat je veel genoegen beleeft aan je vakantie in het verre noorden. Ik zag op de kaart van onze weerman dat het mooi weer was daar. Terwijl wij met de regen en de kou zaten was er ginds een hoge drukgebied.
    Nog veel plezier vandaag en een behouden terugreis morgen.

    Papa

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s